perjantai 16. marraskuuta 2012

Metsän jämien vielä hieman vaiheessa oleva synopsis


Sininen pupu

Synopsis

Versio II 16.11.2012


1. Sinisen pupun esittely
  • - Pupu esittelee itsensä ja ottaa kontaktia yleisöön
  • - pupu kertoo olevansa yksinäinen ja suree joulun yksinäisyyttä
  • - paikalla leikkii muita pikkupupuja, joiden joukosta lentää lumipallo Sinistä pupua kohti. Sininen kertoo, kuinka ei pääse toisten mukaan, koska on erilainen.
  • -Pikkupupujen touhuja pitää silmällä myös Viola, jonka Sininen pupu kertoo olevan vanha, viisas jänis, joka tietää paljon kaikesta. (Viola voisi tehdä tässä jotain samalla, vaikka NEULEPUIKOT käpäliin?)
  • - Sininen pupu haluaisi mennä mukaan leikkiin, mutta kuulee muiden naurua ja luulee, että hänelle nauretaan -> vetäytyy sivummalle

2. Joulupuun etsiminen 

Henkilöt: puput + Viola

Toiminta: Puput lähtevät alkuolinpaikasta metsään etsimään yhdessä joulunviettopaikkaa. Sininen pupu tulee ensin arkana perässä, erkaantuu sitten joukosta. Aluksi sopivaa paikkaa ei tahdo löytyä: ensin he löytävät lehdettömän pajun tms., sitten harvan havupuun ja puput ovat vähän epätoivoisia. Lopulta löytävät kauniin joulupuun sekä juhlanviettopaikan. Puput asettuvat paikkaan, toimivat yhdessä, koristelevat kuusta.
Viola havaitsee, että Sininen pupu ei olekaan mukana, ja sanoo pikkupupuille lähtevänsä etsimään sitä.



3. Sininen pupu eksyy metsään
  • - Sininen pupu lähtee hakemaan omaa pientä kuusta yksin. Löytää risun ja kuusenrangan, muttei kunnon joulupuuta.
  • - metsä onkin synkkä ja pelottava
  • - metsässä kuuluu tuulen huminaa joka pelottaa pientä Sinistä pupua
  • - pupu pysähtyy ja katselee ympärilleen, hän ei tunnekaan enää metsää ympärillään. Pupu huomaa olevansa eksynyt ja suree tätä.
  • - synkästä metsästä kuuluu rasahdus jota pupu pelästyy ja lähtee juoksemaan ja juoksee juoksemistaan




4. Sininen pupu kohtaa Violan
Tapahtumapaikka: Metsä, jonne Sininen pupu on eksynyt.
Henkilöt: Sininen pupu, Viola

Toiminta: Sininen pupu säntää paikalle henkihieverissä säikähdettyään metsän monia mörköjä. Se juoksee päin lumimöykkyä, joka nouseekin ylös ja osoittautuu Violaksi. (Viola on ollut maahan painautuneena etsimässä Sinisen jälkiä.) Siinä sitten ihmetellään, kuinka Sininen on metsään eksynyt. Viola hämmästelee, miksi Sininen luulee toisten syrjivän sitä erilaisen värin takia, onhan se itsekin violetti vatsastaan ja silti siitä pidetään. Molemmat alkavat höristellä korviaan metsästä kuuluville äänille. Ne tulevat joulupuun luota, jossa toiset puput ovat. Viola ja Sininen lähtevät toisten luo.


Iloinen loppukohtaus
  • - Sininen pupu ja Viola saapuvat kuusen ja toisten pupujen luo
  • - Toiset puput ihmettelevät, missä Sininen on ollut, sillä he ovat kaivanneet sitä
  • - Kuusi koristellaan yhdessä loppuun, valot syttyvät kuuseen
  • - Puput tanssivat kuusen ympärillä: "Joulu on taas" (Johanna R. soittaa, kaikki voivat laulaa mukana)
  • - Todetaan, että kaikki ovat omalla tavallaan erilaisia, kenellä luppakorvat, kenellä eriväriset silmät jne. Kaikki voivat olla kuitenkin ystäviä keskenään!

1 kommentti:

  1. Hei!

    1. kohtaus on siis Sinisen pupun monologi, jossa hän omasta näkökulmastaan esittelee muut puput ja suhteensa heihin.

    2. kohtaus. Rakentuu hyvin toistolle ja etsimiselle ja Violalla on nyt merkittävämpi osuus Sinisen pupun ja muun pupujoukon yhdistämisessä. Hyvä. Tämän kohtauksen voisi jakaa selkeästi vielä kohtauksiin. Miettikää siirtymät puulta puulle ja antakaa sille aikaa. Kohtausharjoituksissa tämä sitten selkiytyy. Ehkä en itse vielä siirtäisi kohtausta pois metsästä ja aloittaisi kuusen koristelua. Sen voisi sanoa: "Nyt mennään koristelemaan kuusta." Ja kohtaus loppuisi siihen. (?)

    3.kohtaus tuntuu ainakin tekstitasolla toimivan. Tähän selkeästi pelottavampi tunnelma kuin aiemmin. Musiikki ja äänet tärkeitä.

    4. kohtauskin on toimiva. Selkeitä toimintoja ja niiden suuntia. Mitä tapahtuu, miksi ja missä. Tässä kohtaa pitää viimeistään selvitä tuo erialaisuuden ja hyväksymisen teema. (Vrt. Ruma ankanpoikanen...) Voisiko vielä korostaa jotain Sinisen pupun ominaisuutta (sinisyyttä), joka toisi jonkin lisän tuohon kuusen koristeluun?

    5. kohtaus Hyvä huippukohta. Voi alkaa nyt sillä koristelulla. Ja huipentua sitten tuon erilaisuus- ja hyväksyntäkeskustelun jälkeen suuren kuusen valaistuskohtaukseen.

    Tarinassa on selkeä rakenne ja siinä on sanomaa, siinä on metsään liittyvää pelkoa ja jouluinen loppu.

    VastaaPoista